Niedobory

Niedobór laktazy – problem u źródła nietolerancji nabiału. Jak sobie z nim poradzić?

Niedobór laktazy – problem u źródła nietolerancji nabiału. Jak sobie z nim poradzić?

W dużym skrócie – laktaza to enzym, który umożliwia trawienie laktozy. Niedobór laktazy oznacza zatem, że nabiał nie zostaje prawidłowo strawiony. W efekcie pojawiają się wzdęcia, bóle brzucha i inne nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Przeważnie – choć nie zawsze – jest to problem wrodzony. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak możesz sobie z nim radzić!

Nietolerancja mleka a stężenie laktazy w twoim organizmie

Aby zrozumieć znaczenie roli laktazy w organizmie, najpierw należy zdefiniować, czym jest laktoza. To jeden z węglowodanów złożonych, który składa się z dwóch cukrów – glukozy i galaktozy. To właśnie w takiej rozłożonej formie zostaje wchłonięta przez organizm i transportowana do wątroby. Jak zapewne wiesz, laktoza obecna jest w mleku i jego przetworach. 

Co to jest laktaza i czym skutkuje jej niedobór?

Laktaza to natomiast enzym wytwarzany naturalnie przez organizm ludzki, a dokładniej – przez nabłonek jelita cienkiego. Jest on absolutnie niezbędny dla prawidłowego trawienia laktozy, czyli składnika produktów mlecznych. Niedobór laktazy uniemożliwia lub utrudnia trawienie tej substancji i rozłożenie jej do cukrów prostych. W efekcie laktoza spożyta wraz z nabiałem pozostaje w przewodzie pokarmowym – w swojej nierozłożonej formie. Skutkuje to różnymi problemami z florą jelitową.

Wrodzona nietolerancja laktozy i inne przyczyny tego problemu

Najczęstszym powodem nietrawienia laktozy jest wrodzony niedobór laktazy. Specjalistyczny termin, którym określa się ten problem, to alaktazja. Choroba o wrodzonym podłożu zwykle zaczyna się objawiać około 2. roku życia lub wcześniej. Aktywność laktazy zaczyna się zmniejszać i ostatecznie osiąga maksymalnie 5% swojego potencjału. 

Hipolaktazja, czyli kolejna przyczyna nietolerancji laktozy

Kolejnym rodzajem opisywanego niedoboru jest hipolaktazja dorosłych. To tzw. choroba dziedziczona autosomalnie recesywnie, a jej objawy można czasem zauważyć we wczesnym wieku. Jednak najczęściej daje o sobie znać dopiero w późniejszych latach życia – mowa wtedy o niedoborze laktazy u dorosłych. Hipolaktazja to najczęściej spotykana forma nietolerancji nabiału.

Wtórna nietolerancja laktozy

Nietolerancja wtórna, jak łatwo się domyślić, jest problemem nabytym, a nie wrodzonym. Pojawia się na skutek jakiegoś uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego. Niedobór laktazy, który jej towarzyszy, może mieć charakter przejściowy lub trwały. Rodzaj i stopień zaawansowania uszkodzeń determinują to, jak długo problem się utrzymuje. 

Warto też przy tym zaznaczyć, że wraz z wiekiem organizm produkuje coraz mniejsze ilości tego enzymu. Nietolerancja mleka jest więc problemem, który może się pogłębiać lub pojawić się dopiero w późnym wieku.

Objawy uczulenia na laktozę

W zdrowym organizmie nabiał trawiony jest w jelicie cienkim. To właśnie tam znajduje się enzym odpowiedzialny za jego rozkładanie. Jeśli masz niedobór laktazy, spożywana wraz z pożywieniem laktoza trafia w całości do jelita grubego. Tam staje się pożywką dla bakterii znajdujących się w mikroflorze jelitowej, które w wyniku reakcji z laktozą, zaczynają fermentować, co może mieć nieprzyjemne skutki.

Jak rozpoznać uczulenie na laktozę?

Wspomniany proces skutkuje wytworzeniem się dużej ilości gazów. Pod jego wpływem zmienia się pH zawartości jelit i ciśnienie osmotyczne. Pojawiają się dość łatwo rozpoznawalne objawy uczulenia na laktozę:

  • wzdęcia;
  • dyskomfort w jamie brzusznej;
  • gazy;
  • ból brzucha;
  • nasilenie perystaltyki jelit;
  • biegunka.

Symptomy można zauważyć po około 1-3 godzinach od czasu spożycia posiłku z nabiałem. Nasilenie objawów zależy przede wszystkim od ilości wprowadzonej do organizmu laktozy i dokładnego stężenia laktazy w twoim organizmie.

Niedobór laktazy u dorosłych – czego nie możesz jeść?

Laktoza znajduje się oczywiście w mleku. Jeżeli niedobór laktazy nie jest zbyt zaawansowany, być może wystarczy, że zrezygnujesz tylko z tego produktu. Laktozę częściowo rozłożoną zawierają też przetwory mleczne, wśród których można wymienić:

  • jogurty;
  • sery;
  • lody;
  • kefiry;
  • śmietanę;
  • maślankę.

Z czego jeszcze trzeba czasem zrezygnować przy niedoborze laktazy?

Okazuje się jednak, że na tym problem wcale się nie kończy. Niedobór laktazy może też uniemożliwiać ci trawienie innych produktów spożywczych, a nawet leków. Przykładowe produkty, które trzeba wyłączyć z diety, to:

  • czekolada;
  • chleb;
  • wyroby mięsne.

Nietrawienie laktozy – jak leczyć?

Najlepszym rozwiązaniem przy niedoborze laktazy jest całkowite unikanie mleka, jego przetworów i wszelkich produktów zawierających laktozę. Na szczęście obecnie istnieje jednak wiele zamienników bez laktozy – o niemalże identycznym smaku. 

Aby złagodzić objawy uczulenia na laktozę możesz też sięgnąć po tabletki z laktazą. Taki suplement diety dostarczy tego enzymu do twojego organizmu. Wystarczy go zażyć po posiłku z nabiałem, aby zapobiec gromadzeniu się laktozy.

Nietolerancja mleka i jego przetworów to problem, który dotyka dość spory odsetek społeczeństwa. Jeżeli cierpisz na któreś z wymienionych objawów, upewnij się, czy to właśnie ta przypadłość. Porozmawiaj ze swoim lekarzem o możliwie najlepszym działaniu w twoim przypadku. Być może konieczna będzie modyfikacja codziennego menu. Z tym problemem da się jednak funkcjonować!


Zobacz też:
Archiwum: luty 2022

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *