Każdy z nas wielokrotnie zetknął się z materiałem szklanym. Naczynia w kuchni, szyba, wazony – wiele z przedmiotów codziennego użytku jest wykonanych ze szkła lub posiada elementy szklane. Odrębnym typem szkła jest szkło, które jest wykorzystywane w laboratorium, chociaż część z elementów naszego życia codziennego może być wykonana z gatunku szkła, które jest na co dzień wykorzystywane w laboratoriach. Gatunkiem szkła, które powszechnie możemy spotkać zarówno w laboratoriach różnego typu, jak i również w domowych kuchniach jest szkło borokrzemowe, z którego wykonywane są, chociażby naczynia żaroodporne. Naczynia żaroodporne są wyjątkowo odporne na wysokie temperatury i na gwałtowne ich zmiany.
Szkło laboratoryjne jest szkłem uszlachetnionym, które dzięki swoim dodatkom zyskuje cechy, które pozwalają na wykorzystywanie go w nieraz skrajnych warunkach, w środowisku żrących substancji chemicznych oraz w środowisku ekstremalnie gorącym i zimnym. Dodatkowo szkło uszlachetnione do celów laboratoryjnych może być niezwykle odporne nie tylko na „pracę” w ekstremalnych temperaturach, ale również na nagłe zmiany tych temperatur oraz są na stłuczenie i inne mechaniczne uszkodzenia.
Dzięki zastosowaniu rozlicznych dodatków chemicznych szkło uzyskuje różne cechy, które są charakterystyczne dla typu dodatku. Ze względu na to szkło możemy podzielić na: szkło potasowe, szkło sodowe, szkło jenajskie, szkło pyreksowe, szkło duranowe, szkło typu supremax, szkło kwarcowe, szkło borokrzemowe.
Szkło potasowe jest szkłem trudno topliwym i twardym, natomiast szkło sodowe jest to szkło łatwo topliwe i stosunkowo miękkie. Szkło pyreksowe oraz jenajskie ma bardzo dobrą odporność termiczną przy zachowaniu swoich właściwości. Szkło duranowe oraz szkło supremax są krańcowo odporne na wysokie temperatury. Bardzo niskim stopniem rozszerzalności cieplnej charakteryzuje się szkło kwarcowe, które dodatkowo bardzo dobrze reaguje na silne kwasy, natomiast ma mniejszą odporność na zasady. Innym gatunkiem szkła często wykorzystywanym w laboratorium jest szkło borokrzemowe, charakteryzujące się niesamowitą odpornością termiczną i chemiczną. Szkło borokrzemowe ze względu na swoje właściwości i bezpieczeństwo dla zdrowia jest wykorzystywane do produkcji butelek niemowlęcych oraz naczyń powszechnie wykorzystywanych w kuchni, tzw. naczynia żaroodporne.
Bardzo wiele standardowych naczyń laboratoryjnych jest wykonanych ze szkła uszlachetnionego. Są to standardowe rozwiązania (których jest bardzo wiele rozmiarów i typów) jak np. zlewki (w rozmiarach od kilku ml to kilkudziesięciu, a nawet kilkuset litrów), kolby (płaskodenne, okrągłodenne, stożkowe, z wąskimi szyjami i szerokimi, jedno i wieloszyjne, różnych pojemności), probówki, szalki Petriego, butelki, biurety, pipety, lejki, eksykatory, szkiełka mikroskopowe, bagietki, rozdzielacze i inne. Huty szkła również wielokrotnie wykonują różne produkty szklane na wymiar, tworzą całe zestawy destylacyjne i inne, wszystko w zależności od potrzeb klienta i użytkownika.
Szkło laboratoryjne stanowi jeden z podstawowych elementów tzw. drobnicy laboratoryjnej, bez której normalna praca w laboratorium nie mogłaby się odbywać.
Zobacz też:
- Co brać pod uwagę, kupując odzież medyczną?
- Które superfoods są najlepsze dla zwiększenia odporności i zdrowia?
- Jak poradzić sobie ze stresem w pracy?
- Czym zajmuje się pies ratownik?
- Czysty gabinet medyczny – zadbaj o bezpieczeństwo swoje i pacjentów
- Wymaz z gardła – co wykrywa i czy jest bolesny?
- Budowa kości człowieka – co warto wiedzieć o szkielecie człowieka? Poznaj rodzaje kości w ludzkim układzie kostnym!
- Jakie badania warto wykonać, aby ocenić stan zdrowia serca?