Trzustka jest niezwykle ważnym i potrzebnym narządem. Bierze udział w istotnych procesach zachodzących w organizmie. Jest jednak narażona na liczne schorzenia. Poznaj zioła na trzustkę, które pomogą w jej regeneracji i wesprą prawidłowe funkcjonowanie!
Ludzki organizm jest bardzo skomplikowanym tworem. Posiada aż 9 różnych układów, które odpowiadają za liczne ważne procesy. Do prawidłowego funkcjonowania człowieka potrzebne są zdrowe i w pełni sprawne narządy wewnętrzne. Jednym z ważniejszych jest trzustka. Narząd ten wchodzi w skład układu pokarmowego i odgrywa istotną rolę w organizmie. Trzustka jest jednak narażona na różne schorzenia, w wyniku których może być konieczne nawet jej usunięcie. Choć życie bez trzustki jest możliwe, wiąże się to z wieloma utrudnieniami. Dowiedz się, jakie zioła na trzustkę poprawią jej pracę i kondycję!
Trzustka – czym jest i jakie są jej funkcje?
Trzustka jest ważnym organem znajdującym się w górnej części jamy brzusznej, tuż za żołądkiem. Wyglądem przypomina spłaszczoną gruszkę o długości od 12 do 20 cm i wadze od 70 do 100 g. Budowa trzustki dzieli się na cztery części:
- głowę;
- szyjkę;
- trzon;
- ogon.
Funkcji trzustki może podzielić na:
- wewnątrzwydzielnicze;
- zewnątrzwydzielnicze.
Wydzielanie wewnętrzne w organizmie polega na produkcji hormonów i wysyłania ich do krwiobiegu. Zewnątrzwydzielnicza rola polega przede wszystkim na produkcji soku trzustkowego. Przyjrzyjmy się jednak pracy trzustki nieco bliżej.
Produkcja enzymów trawiennych i dostarczanie ich do przewodu pokarmowego
Jednym z podstawowych zadań trzustki jest produkcja enzymów trawiennych w postaci nieaktywnej. Z trzustki enzymy przedostają się do dwunastnicy, gdzie są aktywowane i biorą czynny udział w trawieniu pożywienia. Wyróżniamy kilka głównych enzymów, które trzustka produkuje i uwalnia do światła przewodu pokarmowego. Są to m.in.:
- enzymy proteolityczne – trawią białka (trypsynę, chymotrypsynę, elastazę, karboksypeptydazę A i B);
- enzymy lipolityczne – trawią tłuszcze (lipazę, fosfolipazę, esterazę);
- enzymy glikolityczne – trawią cukry (α-amylazę);
- enzymy nukleolityczne – trawią kwasy nukleinowe (rybonukleazę, dezoksyrybonukleazę).
Produkcja hormonów
Trzustka posiada komórki dokrewne, które znajdują się w wyspach trzustkowych i zajmują się produkcją hormonów. Hormony wytwarzane w trzustce to m.in.:
- insulina – odpowiedzialna jest za regulowanie zużycia glukozy przez organizm oraz umożliwienie jej wnikania do wnętrza komórek, w których dochodzi do wykorzystywania jej jako głównego źródła energii;
- glukagon – produkcja hormonu zwiększa się w sytuacji głodu, ponieważ powoduje on wzrost stężenia glukozy we krwi, stymuluje rozkład glikogenu i umożliwia uwalnianie glukozy niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu;
- somatostyna – hamuje wydzielanie hormonu wzrostu (HGH) i obniża poziom insuliny we krwi.
Najczęstsze choroby trzustki
Choroby trzustki są dość zdradliwe, ponieważ dają niecharakterystyczne objawy. Zazwyczaj pojawiają się biegunki, świąd skóry, ból brzucha i spadek masy ciała. Zaawansowane stany chorobowe tego narządu są niestety trudne do wyleczenia, a pacjenci zazwyczaj diagnozowani są zbyt późno. Najczęstsze schorzenia trzustki to:
- ostre zapalenie trzustki (OZT);
- przewlekłe zapalenie trzustki (PZT);
- torbiele trzustki;
- kamica trzustki;
- rak trzustki.
Czynnikami zwiększającymi ryzyko zaburzeń w obrębie trzustki jest nieprawidłowa dieta, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu oraz otyłość.
Zapalenie trzustki
Stany zapalne trzustki mogą prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji. Zapalenie trzustki może spowodować nawet zgon pacjenta. Dlatego nie należy lekceważyć nawet najmniejszych dolegliwości mogących świadczyć o problemach z tym ważnym narządem. Zapalenie trzustki dzielimy na:
- ostre;
- przewlekłe.
Ostre zapalenie trzustki związane jest z zaburzeniami produkcji enzymów. Dochodzi do trawienia się trzustki przez nią samą, co prowadzi do nieodwracalnych zniszczeń. Ostry stan zapalny może dotyczyć nie tylko organu, ale również całego organizmu. W przypadku przewlekłego stanu mówimy o stopniowym uszkodzeniu trzustki i ograniczonej produkcji enzymów i hormonów.
Stłuszczenie trzustki
Stłuszczenie trzustki zazwyczaj spowodowane jest niezdrowym stylem życia. Bardzo często współtowarzyszy stłuszczeniom innych narządów – przede wszystkim niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby. Stłuszczenie polega na nadmiernym nagromadzeniu tkanki tłuszczowej w okolicy danego narządu. Otłuszczenie trzustki najczęściej powiązane jest z nadgromadzeniem tłuszczu w innych narządach, które negatywnie wpływa na jej pracę. Diagnozę poprzedza wykonanie badań obrazowych jamy brzusznej, takich jak:
- USG;
- TK.
Bardzo ważna jest jak najszybsza zmiana diety na lekkostrawną. Należy też unikać picia alkoholu i zrezygnować z używek.
Leczenie trzustki – czy zioła pomogą?
W przypadku chorób trzustki najważniejsze jest wprowadzenie odpowiedniego leczenia oraz zdrowej, dobrze zbilansowanej diety ubogiej w cukry. Zioła na trzustkę mogą jednak skutecznie wspomóc leczenie, a nawet działać profilaktycznie. Każde sposoby mające uzupełnić terapię medyczną należy skonsultować z lekarzem prowadzącym. Naturalne produkty mogą być jednak pomocne w regeneracji trzustki i wsparciu prawidłowego funkcjonowania tego niezwykle ważnego narządu. Zioła w medycynie znane są od wielu lat, a ich niezwykłe właściwości bakteriobójcze i działanie przeciwzapalne zostały udowodnione.
Zioła wspomagające pracę i prawidłowe funkcjonowanie trzustki
Zioła na trzustkę przynoszą pozytywne efekty już po kilku tygodniach regularnego stosowania. Najbardziej polecane są te, które wykazują działanie rozkurczowe i moczopędne oraz zioła wspierające wytwarzanie żółci (żółciopędne). Na problemy z trzustką należy stosować zioła o dużej zawartości alkaloidów, kwasów organicznych i flawonoidów. Najlepsze zioła na trzustkę to:
- pokrzywa;
- szałwia;
- ostropest plamisty;
- kłącze perzu;
- mniszek lekarski;
- tymianek;
- czarnuszka siewna.
Na choroby układu pokarmowego wskazane są także warzywa i owoce pomagające rozkładać tłuszcze i białka oraz wspomagające procesy trawienne.
Wywar z czarnuszki siewnej
Czarnuszka siewna jest niezwykle cenioną rośliną. Wykazuje działanie przeciwzapalne. Jest także w stanie wspomóc pracę układu pokarmowego, moczowo-płciowego, oddechowego i nerwowego. Co więcej, przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi oraz ochrania wątrobę i trzustkę przed działaniem toksyn. Zawarty w czarnuszce tymochinon hamuje rozwój komórek rakowych trzustki. Aby przygotować napar, należy pół łyżeczki nasion zalać szklanką wody, gotować przez 15 minut, ostudzić i pić 3-4 razy dziennie.
Zioła na trzustkę – pokrzywa zwyczajna
Pokrzywa pobudza produkcję enzymów trzustkowych i wpływa na prawidłową przemianę materii. Zapobiega powstawaniu kamicy żółciowej i bierze czynny udział w usuwaniu nadmiaru toksyn mogących zaszkodzić pracy trzustki. Jedną łyżkę pokrzywy należy zalać szklanką gorącej wody i pić 2-3 razy dziennie.
Mniszek lekarski – zioła wspomagające trzustkę
Mniszek lekarski obniża poziom złego cholesterolu oraz wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego i czynność wydzielniczą trzustki. Napar należy spożywać regularnie nawet 4 razy dziennie.
Ziołowe wsparcie dla trzustki – glistnik jaskółcze ziele
Glistnik wspomaga wytwarzanie żółci i pobudza wydzielanie soku trzustkowego i soku żołądkowego. Niektóre zioła stosowane w zbyt dużych ilościach mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości (np. bóle brzucha czy uszkodzenia wątroby), dlatego należy je przyjmować zgodnie z zaleceniami producenta lub lekarza.
Mieszanka ziół na trzustkę
Trzustka jest narządem odpowiadającym za liczne procesy zachodzące w organizmie. Wśród nich znajduje się utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi (dzięki wydzielaniu insuliny i glukagonu) czy trawienie spożywanych pokarmów (przez wydzielanie enzymów trawiennych). Aby wesprzeć pracę trzustki i wątroby, warto wprowadzić do swojej diety mieszanki ziołowe. Specjalną kompozycję należy jednak nabyć w profesjonalnym sklepie zielarskim i dokładnie sprawdzić jej skład.
Zioła na trzustkę wykazują zbawienny wpływ na prawidłową pracę i regenerację tego narządu. Doskonale sprawdzą się również w celach profilaktycznych. Cenionymi roślinami jest także koper włoski i owoce kminku. Naturalne sposoby nie powinny jednak zastępować specjalistycznego leczenia.
Zobacz też:
- Jak rozpoznać ból trzustki? Sprawdź, o czym świadczy ta przypadłość i jak ją pokonać
- Ból trzustki – objawy, których nie możesz zignorować. Jakie są symptomy najczęstszych chorób trzustki?
- Układ pokarmowy – budowa, funkcje, najczęstsze choroby. Jak działa układ trawienny człowieka?
- Jak przebiega trawienie białek w przewodzie pokarmowym?
- Zioła na wątrobę – jak oczyszczać i regenerować wątrobę? Poznaj właściwości ostropestu, pokrzywy i jaskółczego ziela!
- Zioła na obniżenie cukru – co warto stosować przy cukrzycy? Poznaj zioła na cukrzycę obniżające poziom cukru we krwi!
- Pień trzewny i zwężenie tętnicy trzewnej
- Rak trzustki – trudny do wyleczenia, rzadki i groźny nowotwór