Ziołolecznictwo

Zioła na serce — jakie wybrać?

Zioła na serce — jakie wybrać?

Choroby układu krążenia zaliczane są do schorzeń cywilizacyjnych, na które rokrocznie zapada coraz większa część populacji. Leczenie farmakologiczne warto wspierać za pomocą ziół. Które są najskuteczniejsze? Czytaj dalej, aby się przekonać.

Zbyt wysokie ciśnienie krwi, arytmia, niewydolność mięśnia sercowego i choroby wieńcowe to powszechne problemy Polaków. Na rynku farmakologicznym obserwuje się coraz większą liczbę substancji aktywnych o działaniu nasercowym, uspokajającym i ułatwiającym zasypianie. Leczenie farmakologiczne jest oczywiście niezbędne, jednak można je wspomóc zdobyczami medycyny naturalnej, czyli ziołami. Sprawdź, co proponuje współczesna fitoterapia. Jakie zioła na serce warto stosować?

Zioła na serce — głóg

Głóg (łac. Crataegus monogyna) zawiera w składzie flawonoidy, polifenole, katechiny i procyjanidyny. Te substancje czynne znajdują się głównie w kwiatostanie, a także w owocach. Herbatki ziołowe z głogu mają wpływ na siłę skurczu serca, zwiększając ją. Wpływa to na poprawę krążenia krwi. Co więcej, wyciąg z głogu rozkurcza mięśnie gładkie naczyń, a to z kolei obniża ciśnienie tętnicze krwi. Warto spożywać go zatem profilaktycznie celem wzmocnienia serca.

Co ważne, głóg nie zawiera glikozydów nasercowym, a zatem może być bezpiecznie stosowany.

Zioła na serce — serdecznik pospolity

Ziele serdecznika pospolitego (łac. Leonurus cardiaca), zwane często lwim ogonem to częsty składnik kapsułek, tabletek, ziołowych herbatek i innych prozdrowotnych, naturalnych produktów. Roślina jest bogata w m.in. związki terpenowe ( jest również odmiana terpeny konopnych więcej informacji tutaj: https://magazynkonopny.pl/terpeny-konopne ), flawonoidy, irdydoidy i kawolidy. Serdecznik pospolity znany jest z tego, że reguluje pracę serca — obniża ciśnienie tętnicze krwi i działa rozkurczowo na mięśnie gładkie budujące układ krwionośny.

Zobacz także:  Zioła na potencję – naturalne metody wspierania organizmu mężczyzny. Które są zalecane?

Zioła na serce — konwalia majowa

Konwalia majowa (łac. Convallaria majalis L.) to jeden z najpiękniejszych atrybutów wiosny. Mało kto wie, że nie tylko pięknie pachnie, ale wykazuje właściwości prozdrowotne. Jest źródłem m.in. flawonoidów, saponin, a także glikozydów kardenolidowych.Ten ostatni składnik jest często wykorzystywany w lekach stosowanych na niewydolność serca. Nalewki na bazie konwalii majowej regulują siłę skurczu tego organu. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że przedawkowanie glikozydów może powodować zaburzenia pracy serca, a także wymioty.

Zioła na serce — naparstnica purpurowa

Naparstnica purpurowa (łac. Digitalis purpurea L.) powinna być zbierana i spożywana z dużą ostrożnością, ponieważ jej nadmiar jest trujący dla organizmu. W składzie tej rośliny wyróżnić można glukogitaloksyny, purpureaglikozydy, digitoksyny, saponiny, flawonoidy i latanozyd. Surowiec ten może okazać się pomocny przy kołataniu serca, ponieważ zmniejsza częstotliwość pracy serca i obniża ciśnienie krwi.

Postępy w dziedzinie fitoterapii pozwoliły odkryć, że wyciąg z naparstnicy purpurowej zwiększa wydajność pracy serca, wspiera pracę nerek, a także działa moczopędnie. Napar polecany jest zatem nie tylko w walce z nadciśnieniem, ale także z obrzękami.

Zioła na serce — miłorząb japoński

Miłorząb japoński (łac. Ginkgo biloba) to drzewo, które znane jest ze swojej długowieczności. W jego składzie znaleźć można m.in. kwasy fenolowe, flawonoidy, terpeny, selen, fitosterole, witaminy E i C oraz polisacharydy.

Ekstrakty z miłorzębu japońskiego wykazują działanie głównie neuroprotekcyjne, co oznacza, że pozwalają utrzymać fizjologiczną pracę mózgu. Składniki aktywne poprawiają krążenie krwi w tym organie, a to powoduje lepsze dotlenienie i szybsze dostarczenie wszystkich składników odżywczych.

W związku ze swoim działanie Ginkgo biloba wykorzystywana jest jako surowiec wspomagający leczenie udarów mózgu, a także jest dobrą profilaktyką powszechnie występujących chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera i Parkinsona.

Zioła na serce — miłek wiosenny

Miłek wiosenny (łac. Adonidis vernalis) to bylina od wielu lat wykorzystywana w farmacji i ziołolecznictwie. Surowiec do suszenia zbiera się na przełomie kwietnia i maja. Wówczas posiada on najwięcej substancji o działaniu prozdrowotnym.

Zobacz także:  Zioła na obniżenie cukru – co warto stosować przy cukrzycy? Poznaj zioła na cukrzycę obniżające poziom cukru we krwi!

W skład miłka wiosennego wchodzą m.in. glikozydy kardenolidowe o znaczeniu nasercowym. Mowa tutaj przede wszystkim o adonitoksynie, strofanytydynie i cymarynie. Roślina ta jest także źródłem flawonoidów. Taki skład odpowiada za poprawę krążenia krwi i zmniejszenie częstotliwości pracy serca. W związku z tym zioło to jest rekomendowane osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i inne zaburzenia kardiologiczne. Miłek wiosenny wykazuje również działanie moczopędne.

Innymi ziołami, które można stosować w przypadku chorób serca są m.in.:

  • jemioła pospolita,
  • kozłek lekarski, czyli waleriana.

Przeciwwskazania do stosowania ziół na serce

Stosowanie ziół na niewydolności krążenia ma jednak swoje ograniczenia. Ich regularne przyjmowanie wymaga częstego sprawdzania poziomu potasu we krwi. Okazuje się, że niedobór tego pierwiastka może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, prowadząc m.in. do zatruć.

Osoby, które przewlekłe przyjmują leki nasercowe, nie powinny stosować ziół bez konsultacji z lekarzem. Ma to szczególne znaczeniu przy lekach o działaniu moczopędnym, a także betablokerów i blokerów kanału wapniowego.

Zioła na serce powinny wspomagać leczenie farmakologiczne, a nie działać w stosunku do niego antagonistycznie. W związku z tym należy wcześniej dokładnie zweryfikować ich działanie i przeciwwskazania do stosowania.

Jak parzyć i pić zioła wzmacniające serce?

O skuteczności działania naparów ziołowych decyduje przede wszystkim czas i sposób ich zaparzenia. Wieloletnie doświadczenie osób zajmujących się fitoterapią wskazuje na to, że znacznie lepiej jest zalać je zimną wodą, po czym powoli ugotować. Długość gotowania uzależniona jest od rodzaju zioła i najczęściej mieści się w zakresie od 20 do 40 minut. Jak rozpoznać, że napar jest gotowy? O gotowości do spożycia świadczy stopień zmiękczenia rośliny.

Wysoka temperatura powoduje uwolnienie olejków eterycznych, a także drogocennych garbników i innych substancji aktywnie czynnych. W przypadku tradycyjnego parzenia tzn. zalewania wrzątkiem ziół w filiżance należy pamiętać o przykryciu. Zapobiegnie to ulatnianiu się kompozycji zapachowych, co ma wpływ na stężenie cennych składników.

Zobacz także:  Zioła na alergię - co na uczulenia? 

Zioła wspomagające pracę serca są powszechnie stosowane przez wszystkich zwolenników naturalnego leczenia i profilaktyki chorób układu krwionośnego. Dobra kondycja naczyń krwionośnych, tętnic i niskie ciśnienie tętnicze krwi to zasługa nie tylko zdrowej diety, codziennej aktywności fizycznej, ale także piciu odpowiednich ziół. Warto jednak pamiętać, że przy jednoczesnym leczeniu farmakologicznym, ewentualne ich stosowanie warto poddać konsultacji z lekarzem.


Zobacz też:
Archiwum: czerwiec 2022

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *