Porady medyczne

Witamina C – funkcje w organizmie, objawy niedoboru i źródła

Witamina C – funkcje w organizmie, objawy niedoboru i źródła

Witamina C znana jest przede wszystkim z tego, że pomaga zwiększyć naszą odporność. Dlatego cieszy się dużym zainteresowaniem w sezonie jesienno-zimowym. Jednak tak naprawdę jest potrzebna przez cały rok. Dowiedz się, jakie funkcje pełni w organizmie i gdzie jej szukać.

Dlaczego witamina C jest tak ważna i po czym poznasz jej niedobór?

Jest to witamina, która pełni szereg ważnych funkcji w ludzkim organizmie:

  • dzięki właściwościom antyoksydacyjnym zmniejsza ryzyko stresu oksydacyjnego;
  • zwiększa wchłanianie żelaza;
  • uczestniczy w syntezie kolagenu, a tym samym ma pozytywny wpływ na kości, zęby, mięśnie i skórę;
  • wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego;

W związku z tym, że witamina C uczestniczy w syntezie kolagenu i ma właściwości antyoksydacyjne, jej niedobór odbija się także na kondycji skóry.

Jak dostarczyć organizmowi odpowiednich ilości witaminy C?

Zapotrzebowanie organizmu na witaminę C zależy od wieku, płci, stanu fizjologicznego, narażania na stres, chorób przewlekłych (jest większe m.in. u osób, które zmagają się z nadciśnieniem tętniczym), czy palenia papierosów.

W jaki sposób możesz pokryć zapotrzebowanie na ten ważny składnik? Jego źródłem mogą być wysokiej jakości suplementy diety zawierające witaminę C o przedłużonym uwalnianiu (np. https://www.biofarm.pl/nasze-produkty/suplementy-diety/cemax).

Jeśli chcesz uniknąć niedoborów, ważna jest również zdrowa urozmaicona dieta. Każdego dnia w Twoim jadłospisie powinny pojawić się produkty bogate w witaminę C. Są to świeże warzywa i owoce, takie jak:

  • papryka,
  • natka pietruszki,
  • kalarepa,
  • szpinak,
  • jarmuż
  • brukselka,
  • truskawki,
  • porzeczki,
  • pomarańcze,
  • grejpfruty.

Witamina C jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Dlatego, jeśli to możliwe jedz powyższe produkty na surowo (zrób surówkę warzywną, koktajl owocowy). W przeciwnym razie wybieraj odpowiednie metody obróbki cieplnej – gotowanie na parze, ewentualnie w wodzie lub duszenie.

Witamina C to składnik, który pełni wiele ważnych funkcji w Twoim organizmie. W związku z tym pamiętaj o niej przez cały rok. Wprowadź do diety świeże warzywa i owoce, a w razie potrzeby wspomóż się suplementacją. Dzięki temu możesz zmniejszyć ryzyko jej niedoboru.


Zobacz też:
Archiwum: czerwiec 2022

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *