Witamina C znana jest przede wszystkim z tego, że pomaga zwiększyć naszą odporność. Dlatego cieszy się dużym zainteresowaniem w sezonie jesienno-zimowym. Jednak tak naprawdę jest potrzebna przez cały rok. Dowiedz się, jakie funkcje pełni w organizmie i gdzie jej szukać.
Dlaczego witamina C jest tak ważna i po czym poznasz jej niedobór?
Jest to witamina, która pełni szereg ważnych funkcji w ludzkim organizmie:
- dzięki właściwościom antyoksydacyjnym zmniejsza ryzyko stresu oksydacyjnego;
- zwiększa wchłanianie żelaza;
- uczestniczy w syntezie kolagenu, a tym samym ma pozytywny wpływ na kości, zęby, mięśnie i skórę;
- wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego;
W związku z tym, że witamina C uczestniczy w syntezie kolagenu i ma właściwości antyoksydacyjne, jej niedobór odbija się także na kondycji skóry.
Jak dostarczyć organizmowi odpowiednich ilości witaminy C?
Zapotrzebowanie organizmu na witaminę C zależy od wieku, płci, stanu fizjologicznego, narażania na stres, chorób przewlekłych (jest większe m.in. u osób, które zmagają się z nadciśnieniem tętniczym), czy palenia papierosów.
W jaki sposób możesz pokryć zapotrzebowanie na ten ważny składnik? Jego źródłem mogą być wysokiej jakości suplementy diety zawierające witaminę C o przedłużonym uwalnianiu (np. https://www.biofarm.pl/nasze-produkty/suplementy-diety/cemax).
Jeśli chcesz uniknąć niedoborów, ważna jest również zdrowa urozmaicona dieta. Każdego dnia w Twoim jadłospisie powinny pojawić się produkty bogate w witaminę C. Są to świeże warzywa i owoce, takie jak:
- papryka,
- natka pietruszki,
- kalarepa,
- szpinak,
- jarmuż
- brukselka,
- truskawki,
- porzeczki,
- pomarańcze,
- grejpfruty.
Witamina C jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Dlatego, jeśli to możliwe jedz powyższe produkty na surowo (zrób surówkę warzywną, koktajl owocowy). W przeciwnym razie wybieraj odpowiednie metody obróbki cieplnej – gotowanie na parze, ewentualnie w wodzie lub duszenie.
Witamina C to składnik, który pełni wiele ważnych funkcji w Twoim organizmie. W związku z tym pamiętaj o niej przez cały rok. Wprowadź do diety świeże warzywa i owoce, a w razie potrzeby wspomóż się suplementacją. Dzięki temu możesz zmniejszyć ryzyko jej niedoboru.
Zobacz też:
- Niedobór witaminy B – objawy. Jakie produkty muszą znaleźć się w twojej diecie, by uniknąć skutków jej braku?
- Niedobór witaminy D w organizmie. Czy suplementacja ma sens?
- Niedobór witaminy C – objawy, skutki i uzupełnianie. W jakich produktach znajduje się ta kluczowa witamina?
- Niedobór witaminy K – czy brak tej witaminy może być niebezpieczny? Poznaj potrzeby swojego organizmu
- Jakie konsekwencje ma niedobór siarki w organizmie? Poznaj właściwości siarki
- Niedobór witaminy A – co zawdzięczasz tej „witaminie piękna” i czym grozi jej brak? Sprawdź, jak ją uzupełniać!
- Niedobór biotyny – objawy i konsekwencje. Zadbaj o odpowiedni poziom tej witaminy i ciesz się swoim naturalnym pięknem
- Kiedy należy zacząć suplementację witaminy B kompleks? Odpowiadamy