Porady medyczne

Czy stosowanie probiotyku jest konieczne w trakcie leczenia antybiotykiem?

Czy stosowanie probiotyku jest konieczne w trakcie leczenia antybiotykiem?

Odpowiedni skład flory bakteryjnej to podstawa funkcjonowania organizmu i zdrowia człowieka. Niestety mikroflora może być zaburzana przez wiele czynników, a wówczas patogeny chorobotwórcze mają otwartą drogę do infekowania. Z pomocą przychodzą tzw. dobre bakterie i preparaty probiotyczne, dając skuteczną ochronę każdemu niezależnie od wieku.

Ile trwa odbudowa flory bakteryjnej po antybiotyku?

Badania wykazały, że bakterie probiotyczne potrzebują ok. 4 tygodni od momentu zakończenia kuracji antybiotykowej, żeby ponownie zasiedlić jelita. Całkowite odtworzenie flory bakteryjnej może trwać nawet pół roku. To wyjaśnia, dlaczego specjaliści od żywienia biją na alarm w kwestii nadużywania antybiotyków i ich wpływu na zdrowie jelit.

Mikroflorę buduje się codziennie przez zdrową dietę, a w razie potrzeby można ją wzbogacić, stosując preparaty probiotyczne bogate w pożyteczne bakterie. Jeżeli konieczny jest antybiotyk, warto zadbać, by choć cześć mikroflory przetrwała zalecaną kurację. W aptekach internetowych znajdziemy duży wybór probiotyków w różnych formach, które są przeznaczone i dla najmłodszych, i dla dorosłych.

Naturalne antybiotyki dostępne dla każdego

W opracowaniu Claudii Ritter poświęconym leczeniu i zapobieganiu chorobom za pomocą przypraw i ziół znajdziemy wiele wskazań do używania odpowiednich roślin np. przy zapaleniu migdałków. Przy silnych bólach gardła i jeśli dolegliwości mają charakter przewlekły, należy koniecznie skontaktować się z lekarzem.

Płukanie gardła szałwią pomaga we wczesnym stadium choroby i hamuje rozwój infekcji. Do ciepłych okładów, które odprowadzają nadmiar śluzu, stosuje się np. gorczycę i purée z gotowanych ziemniaków. Natomiast do chłodzących okładów przy ostrzejszych stanach zapalnych i gorączce, można wykorzystać chudy twaróg z olejkiem eterycznym z mięty. Autorka opisuje wiele metod, które mogą być alternatywą dla stosowania antybiotykoterapii i łączy fermentowane produkty mleczne z siłą ziół.

Odporność na różnego typu infekcje tkwi w brzuchu i w jelitach, a dokładniej w składzie flory bakteryjnej. Aby nie dopuścić do rozwoju choroby, warto regularnie sięgać po preparaty probiotyczne, a w sezonie grypowym jeść różne kiszonki, pić sok z kiszonych buraków i zajadać surówkę z kiszonej kapusty.

Prawidłowa mikroflora – co do tego mają probiotyki?

Nie wszystkie bakterie są złe i szkodzą zdrowiu. Często o tym zapominamy, nadużywając środków do dezynfekcji. Dbanie o higienę to jedno, a dostarczenie organizmowi dobrych bakterii to drugie. Istnieją takie mikroorganizmy, które w odpowiednich ilościach są niezbędne, aby organizm funkcjonował prawidłowo.

Mikroflora zdrowego człowieka pełni wiele ważnych funkcji i jest jak wewnętrzna zbroja, która wspiera trawienie i buduje odporność. Pożyteczne bakterie pomagają w przyswajaniu witamin, soli mineralnych i składników odżywczych. Dobre bakterie jelitowe działają również antagonistycznie w stosunku do tych złych – chorobotwórczych. Warto wzmacniać się przez spożywanie pokarmów bogatych w bakterie kwasu mlekowego oraz postawić na kiszonki i fermentowane produkty mleczne.

Pomocne w uzupełnieniu diety będą gotowe preparaty probiotyczne, które zawierają żywe mikroorganizmy gotowe zasiedlić światło jelit i odświeżyć występującą już tam mikroflorę. W aptece online można kupić probiotyki dla dorosłych i dzieci w formie kapsułek, proszku, ampułek, pastylek, tabletek, kropli i płynów doustnych. Apteki oferują zarówno probiotyki, jak i synbiotyki – połączenie probiotyku z prebiotykiem, czyli pożywką dla bakterii, które rekomenduje się przy antybiotykoterapii.


Zobacz też:
Archiwum: październik 2022

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *